Tuesday, May 09, 2006

Meal 19. German Schnecken- and Dampfnudelen

As I enter the kitchen, Nils (a 26-year-old Philosophy student) has already filled the air with aromas of sizzling meat. He is busy making pastry rolls and explains to me how the left pan contains his paternal grandmother and the right pan his maternal one. Excuse me? Have I encountered a younger, more charming version of the famous German cannibal? But no, the truth is more banal. The left pan contains Schneckennudeln (in the shape of a snail) and the right one Dampfnudeln (round balls). The different versions were favoured by his two different grandmothers.
But he taught himself how to make them while in University. You have to feed yourself somehow, and spaghetti with tomato sauce can get a bit boring after a while...
The "snail rolls" can be eaten as a sweet pastry or with a savoury sauce. Tonight's sauce consists of beef cubes, onions and rich cream. You are actually supposed to add mushrooms to the mix, as I discovered when I mentioned the lack of vegetables to Nils ("Oops! And it says 'Mushrooms are healthy' on the box!"). But it still tastes fine, so they are obviously not an essential ingredient. Who needs vegetables?
Over dinner we discuss the German quote by Feuerbach "Man ist was man isst" (You are what you eat), but Nils doesn't find it a very interesting quote as far as philosophy goes. I think it is all I remember from my overenthusiastic German teacher who was also a philosophy buff. (Although I have a vague recollection of Nietzche and the Ubermensch as well...)
Nils shows me his orange t-shirt he bought in honour of the World Cup and I tell him about the less tastefull orange nazihelmets that are being marketed as football gadgets.
Over coffee I ask if he misses German pastry and he tells me just the other day he had been desperately wandering through Amsterdam looking for something like a Konditorei (for coffee and cakes like the famous Sachertorte).
What about differences between Ossies and Wessies? Is there anything he still notices after being re-united for more than 15 years? Nils tells me that first of all there are some language difficulties, because in the more than 40 years the two parts were separated, some different meanings developed for the same words.
Also, Ossies (he is a Wessie) appear to him to be more group-minded, less individualistic than the West-Germans. Hmmm...should I get an Ossie to cook for me to get their opinion?

3 comments:

Tanna said...

Very creative idea for a blog! I like it and shall return often. I found you from 80Breakfasts from theflyingapple.

Orientation In Spirit said...

Das Rezept:

Zubereitung des Nudelteigs:

30g Hefe auf 500g Mehl, eine Prise Salz, einen halben Teelöffel Zucker und so viel handwarme Milch mit der Hand kneten, bis sich der Teig beim Kneten von der Schüssel ablösst. 30 Minuten an einem warmen Ort zugedeckt stehen lassen;

Zubereitung der Beilagen:

- Weinsoße für die Dampfnudeln

300 ml pfälzer Weisswein, 2 Eier, 50 g Zucker, 1/4 geriebene unbehandelte Zitronenschale, 15 g Mehl.
Wein, Zucker, Vanille, eier und geriebene Zitronenschale gut verrühren, bei mässiger Hitze unter ständigem Rühren das Mehl mit dem Schneebesen nach und nach zufügen, nach dem Aufkochen vom Feuer nehmen.

- Fleischgericht für die Schneckennudeln

Rindfleisch (alternativ auch Hähnchen oder Schweinefleisch) mit Zwiebeln und Pilzen anbraten und mit Sahne und Weisswein ablöschen. Salz und Pfeffer sind essentiell zum Würzen, die restliche Würze nach belieben und regionalen vorkommen.


Zubereitung der Dampfnudeln:

Den Teig aus der Schüssel schneiden und etwa 4 - 9 cm große Kugeln formen, auf einer bemehlten Unterlage nochmals kurz gehen lassen. Anschließend in einer Pfanne mit Deckel, in der man zuförderst eine Prise Salz, eine wahlnussgroße Menge Öl und ein halbes Glass Wasser zum Kochen gebracht hat, die Dampfnudeln so lange kochen, bis kein Wasser mehr in der Pfanne ist und die Dampfnudeln braune Krusten haben.

1. Der Deckel darf keinesfalls vor Beendigung der Kochzeit angehoben werden. Einzigste Anzeichen der beendeten Garzeit gibt das Gehör.

2. Viel Glück beim Ausbrechen der Dampfnudeln aus der Pfanne.

Zubereitung der Schneckennudeln:

Teig auf einer bemehlten Unterlage ausrollen, mit zerlassener Butter bestreichen und in Stücke schneiden, die die Form der Pyramide von Gyzeh haben. Dann von der Basis der Pyramiden her zur Spitze hin aufrollen, kurz aufgehen lassen und wie die Dampfnudeln in der Pfanne kochen.

Bon Appétit

P.s. Dampf-/ Schneckennudeln darf man ruhig auch mit den Finger essen.
Als Getränk ist besonders ein leichter Weissweinschorle (1/3 Wein, 2/3 Wasser) geeignet.

80meals said...

Hey Nils,
thanks so much for the recipe...now they can recreate the meal at home!
Jenny